Kako je vrelo Crnice palo u zaborav?

Lagani nestanak“ vrela Crnice iz javnosti poklapa se sa propadanjem a zatim i privatizacijom DP „Grza-turist“ iz Paraćina. Ovo preduzeće je u vreme bivše SFRJ u vlasništvu držalo najvažnije hotelske i ugostiteljske kapacitete u Opštini Paraćin. Hoteli „Petrus“ u Paraćinu, „Koliba“ u naselju „Grza“ i „Borje“ u Sisevcu bili su u vlasništvu ovog preduzeća.

Kao i druga društvena preduzeća i „Grza – Turist“ je kraj devedesetih dočekalo u teškoćama. Ipak početkom dvehiljaditih, po sećanju sugrađana, još uvek je u funkciji bila bar letnja bašta hotela „Borje“. Zašto je ovaj hotel važan? Izgrađen je na samoj obali Crnice uz samo vrelo. Letnja bašta restorana hotela, nalazila se sa suprotne strane u odnosu na put kroz naselje, u podnožju brda iz koga kroz stenu izvire Crnica.

Relativno brzo posle privatizacije 2003. godine hotel prestaje sa radom. Iako bi se moglo pomisliti da je reč samo o još jednoj „propaloj privatizaciji“ uz “nesavesno postupanje” novog vlasnika u ovom slučaju stvari su komplikovanije i ne mogu se posmatrati na ovakav “crno-beli” način. Ove teme ćemo se ponovo dotaći u analizi politika koje su uticale na područje vrela.

Dve decenije kasnije, nekadašnji hotel, sada u veoma ruiniranom stanju i dalje stoji na obali reke. Oko kompleksa je podignuta visoka ograda. U isto vreme, samo preko puta ulice u Sisevcu nastao je ogroman turistički kompleks. Novi restorani, hotel sa pet zvezdica, obnovljeni i dograđeni otvoreni bazeni sa termalnom vodom… Preduzeće koje je investiralo u nove turističke objekte u isto vreme je i vlasnik starog hotela „Borje“ koji je dvadeset godina van funkcije.

Sa usponom novog turističkog kompleksa i novih sadržaja, uz propadanje nekadašnjeg hotela po kome je Sisevac bio poznat, zaboravljeno je i vrelo, sada ograđeno parcelama u privatnom vlasništvu, sa neuređenom okolinom i u poplavama oštećenom nekadašnjom letnjom baštom…

Ali zašto je novi vlasnik investirao milione u nove komplekse? Zar nije bilo jednostavnije obnoviti postojeći objekat na odličnoj lokaciji? Kakvi su to problemi doveli do toga da se ogromna sredstva investiraju u neposrednoj blizini, a da stari hotel ne bude obnovljen i dostupan javnosti, a sa njim i prostor vrela?

Stupili smo u kontakt sa predstavnicima preduzeća koje je vlasnik privatizovanog hotela, nakon što smo uputili u najboljoj nameri poziv da svoje planove kao i probleme sa kojima su se suočavali javnosti predoče u emisiji podkasta u okviru našeg projekta, ali za sada nismo dobili pozitivan odgovor.

Narednih dana objavićemo nastavak analize politika koje su uticale na prostor vrela i uticale na to da da vrelo Crnice potone u zaborav i nestane iz vidokruga javnosti, na osnovu nama dostupnih informacija.

 

 

 

 

 

Projekat “Izvor reke za sve nas” je realizovan u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija. Izradu ovog materijala je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva; izneti stavovi nužno ne odražavaju zvaničnu politiku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *