Sedam emisija podkasta projekta “Štitimo li prirodu” objavljeno na YouTube

Na YouTube kanalu udruženja građana “Pridruži se” objavljene su emisije podkasta projekta “Štitmo li prirodu”, a na ovoj strani uz kratku opis  svake emisiji postavljamo i link na YouTube zapise.

 

  1. Gošća prve emisije podkasta projekta “Štitimo li prirodu” -bila je Marina Papović  koja je krajem 2023. godine posetila Paraćin i koja je u to vreme obavljala dužnosti u okviru organizacije WWF Adria – Srbija uz čiju pomoć smo realizovali projekat “Štitimo li prirodu”. Kroz projekat smo istražili dvadeset lokacija koje su Prostornim planom Opštine Paraćin planirane za zaštitu kao i dve koje predlažemo za zaštitu po Zakonu o zaštitu prirode. Rezultati istraživanja objavljeni su na našoj internet strani. G-đa Papović govorila je o ulozi ove organizacije u zaštiti prirode, zaštićenim područjima i realizaciji projekata uz pomoć ove organizacije.

 

2. Gost druge emisije podkasta u okviru projekta “Štitimo li prirodu” bio je Nebojša Milenković, meštanin Trešnjevice, planinar i poznavalac Juhora, koji je govorio o lokalitetu Nikolin kladenac na ovoj planini. Nebojša Milenković bio je i naš vodič prilikom terenskog istraživanja na ovoj lokaciji.

 

3. Gost treće emisije podkasta u okviru projekta “Štitimo li prirodu” bio je član Zelenog saveta Opštine Paraćin i aktivista u oblasti zaštite životne sredine Vladan Vugdelija. On je govorio o svom angažovanju u Zelenom savetu, problemima u oblasti zaštite životne sredine u Paraćinu, zagađenju vazduha, sprečavanju izgradnje MHE na Grzi, problemima u sprovođenju odluke o zaštiti vrela Grze drugim temama vezanim za zaštitu životne sredine.

 

 

4. Imali smo izuzetnu čast da u podkastu ugostimo g. Sretena Obradovića, sada penzionera, a svojevremeno direktora veoma uspešne fabrike “Paraćinka” Paraćin. G. Obradović je u ovoj emisiji govorio o iskustvu u privredi, sećanjima na uspeh “Paraćinke”, o tome na koji način vidi razliku u društvenim okolnostima u Paraćinu i Srbiji u sadašnjem vremenu u odnosu na vreme kada je Paraćin bio poznat po “Paraćinki”, a zatim i o poduhvatu uređenja prostora na jezeru Buljanka, u kome je bio jedan od najvažnijih učesnika. Naime, tokom devedesetih godina, grupa entuzijasta, uredila je deo obale jezera Buljanka, koje je tokom te decenije korišćeno za kupanje i uživanje u prirodi, da bi na kraju bila pokrenuta i na žalost neuspešna inicijativa za formalno proglašenje zaštite ovog područja, jednog od dvadeset planiranih za zaštitu po važećem Prostornom planu. Pogledajte emisiju!

 

 

5. Gosti pete emisije podkata “Štitimo li prirodu” bili su Jefta Pavlović i Milovan Pavlović iz UG “Kanjon Suvare”. Udruženje građana “Kanjon Suvare” osnovano je od strane grupe entuzijasta koji žele da urede prostor koji se nalazi u delu istoimenog planiranog zaštićenog područja. U emisiji podkasta govorili su o području Suvare i o planovima svog udruženja.

6. Gost našeg podkasta u okviru projekta “Štitimo li prirodu” bio je Bratislav Grubač, naš poznati stručnjak koji je u okviru aktivnosti projekta analizirao nalaze terenskih istraživanja. G. Grubač je deo radnog veka proveo i u Zavodu za zaštitu prirode i njegovo mišljenje o svakom lokalitetu koji smo kroz projekat posetili biće uskoro objavljeno na našoj internet strani. Pogledajte emisiju.

 

 

7. Gost našeg podkasta bio je Dragan Vučković iz udruženja građana “Petrus” Zabrega. Ovo udruženje bavilo se aktivnostima vezanim za kulturno istorijsko nasleđe na prostoru kanjona Crnice koji je jedno od planiranih zaštićenih područja po Prostornom planu Opštine Paraćin. G. Vučković govorio je i o aktivnostima udruženja koja su vezana za kanjon Crnice, kao i o drugim aktivnostima udruženja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ова интернет страна објављена је уз финансијску помоћ Европске уније. За садржину ове публикације искључиво је одговорно удружење грађана „Придружи се“ и та садржина нипошто не изражава званичне ставове Европске уније”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *