Odbornici uputili zvaničan predlog Skupštini Opštine u cilju zaštite i otvaranja za javnost vrela Crnice u Sisevcu

Šestoro odbornika novog saziva Skupštine Opštine Paraćin potpisalo je zvaničan predlog za dopunu dnevnog reda sednice uz dostavljanje predloga skupštinskog zaključka kojim se pokreće postupak proglašenja zaštite i otvaranja za javnost vrela Crnice i obala reke Crnice u Sisevcu.

Ovaj dokument rezultat je rada na analizi politika i istraživanja stanja na terenu u Sisevcu, vezanih za dostupnost vrela Crnice i obala reke u ovom naselju. Ustanovili smo da je vrelo “zagrađeno” privatnim parcelama kao posledica nerešenih imovinskih odnosa koje je privatni vlasnik starog hotela “Borje” nasledio privatizacijom, odsustva primene Zakona o vodama u delu utvrđivanja vodnog zemljišta i takođe nerešenih imovinskih odnosa u delu toka reke pre privatizacije ribnjaka u Sisevcu. Svi ovi imovinski problemi mogu biti rešeni na jednostavan način – primenom već usvojenog i važečeg Plana detaljne regulacije Sisevac 1 – severozapad od strane lokalnih institucija. Dodatno, zaštita vrela Crnice može se sprovesti primenom Zakona o zaštiti prirode, na sličan način kako je to učinjeno sa vrelom Grze. Ovi predlozi navedeni su u dokumentu koji je dostavljen kroz zvaničnu proceduru skupštini opštine, od strane zvaničnih predlagača – odbornika Skupštine Opštine. Nadamo se da će uskoro ovaj predlog doći na dnevni red i biti i usvojen.

 

 

 

 

 

Projekat “Izvor reke za sve nas” je realizovan u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija. Izradu ovog materijala je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva; izneti stavovi nužno ne odražavaju zvaničnu politiku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *