Udruženje “Pridruži se” realizovalo projekat “Rastimo na čistom vazduhu”

 

Krajem 2022. godine udruženje građana “Pridruži se” realizovalo je projekat “Rastimo na čistom vazduhu”. Cilj projekta bila je edukacija učenika osnovnih škola putem radionica i drugih aktivnosti, ali i celokupne javnosti podizanjem vidljivosti projektnih aktivnosti putem lokalnih medija i društvenh mreža o opasnostima po zdravlje usled zagađenja vazduha.

Iz godine u godinu svedoci smo sve većeg zagađenja vazduha i štetnog uticaja  zagađenja po zdravlje ljudi. Zagađenje vazduha aktuelna je tema u srpskoj i paraćinskoj javnosti poslednjih godina.

Postoje brojni uzroci zagađenja vazduha, mi smo se na našim radionicama i predavanjima dotakli teme zagađenja vazduha u zimskim mesecima i kućnim ložištima kao izvorima zagađenja. Vazduh zagađen upotrebom jeftinih i štetnih energenata u zastarelim kućnim ložištima (nekvalitetan lignit, plastika, prerađeno ulje), korišćenje zastarelih vozila ogroman je problem i u Srbiji i u Paraćinu.

Tokom 2021. objavljivana su merenja suspendovanih čestica u Paraćinu (korišćena je oprema udruženja građana i amaterski uređaj povezan u međunarodnu mrežu). Objavljeni nalazi pokazali su veliku razliku u koncentraciji čestica u samom gradu u toku letnjeg i zimskog perioda, što jasno ukazuje na zagađenje vazduha kao posledice grejne sezone, kada je merenje pokazivalo višestruko prekoračivanje dozvoljenih vrednosti.

Projektom smo ukazali da postoji mogućnost da se aktivnostima koje može preduzeti svaki pojedinac, kao što su pravilna upotreba eneregenata i kvalitetnijih ložišta, vozila sa savremenijim motorima, korišćenjem obnovljivih izvora energije i zaštitom prirode – obnovom šuma, ova opasnost umanji.

Kroz projekat su organizovane radionice na kojima smo edukovali učenike petog razreda osnovne škole kroz na teme – zagađenje vazduha i opasnosti po zdravlje, merenje zagađenja, mogućnosti da se zagađenje vazduha umanji pravilnom upotrebom energenata, izborom vozila koja manje zagađuju, korišćenjem obnovljivih izvora energije, ali i merama kao što je obnova šuma.Pričali smo sa njima koje mere bi oni preduzeli, šta misle da bi se u budućnosti moglo preduzeti i koju poruku bi oni poslali nama odraslima. Uz pomoć mladih volontera ove teme smo zatim obrađivali i kroz “školicu podkasta” uključujući i mlade volontere i učenike osnovne škole u aktivnosti kao što je izrada video emisija u formi podkasta na ekološke teme u kojima su mladi volonteri bili vodtelji, a učenici gosti emisija.

Projekat je deo aktivnosti kojima želimo da ukažemo na opasnosti od zagađenja vazduha i značaj izbora goriva, ložišta, standarda motora, očuvanja prirode u javnosti i da kroz edukaciju mladih postignemo dugoročne efekte u zajednici.

Ekološka radionica

Na prvoj radionici razgovarali smo sa učenicima o zagađivačima,  tome kako sprečiti zagađivanje, kakvu planetu i kakav grad žele deca. Oslikavali smo majice i platnene torbe motivima prirode, porukama koje bi oni poslali odraslima.

 

Radionice podkasta – “školica podkasta”

Osim ekološke radionice, organizovane su i radionice snimanja podkasta. Objasnili smo deci šta je podkast, kako se snima. Voditelji emisija bili su mladi volonteri, a u samim emisijama učenici osnove škole su govorili na svoj način šta su naučili na radionicama i kakvu bi poruku o zaštiti prirode i čistom vazduhu poslali.

Avatar photo

Written by 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *