Javnost upoznata sa ciljevima projekta “Izvor reke za sve nas” na konferenciji za medije udruženja građana “Pridruži se”

U četvrtak 19. oktobra Dragan Ristić zastupnik udruženja građana “Pridruži se”, na konferenciji za medije upoznao je javnost sa ciljevima i realizacijom projekta “Izvor reke za sve nas” koji naše udruženje realizuje u okviru Programa podrške javnom zagovaranju “Istraži – Osnaži” koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

Medijske objave sa ove konferencije za medije možete pronaći na internet stranama Lokalni.rs i RTV “Paraćin”

Iz obraćanja g. Ristića izdvajamo sledeće navode:

“Osluškujući glas naroda u toku izrade prethodnih nekoliko projekata došli smo do zaključka da je vrelo Crnice, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi i izvor vode za Sisevac i Resavicu, nedostupno građanima tj. kako meštanima samog Sisevca , tako i turistima iz cele Srbije. Zato smo pokrenuli ovu temu i u saradnji sa Trag fondacijom pokrenuli projekat ,, Izvor reke za sve nas “. Želja nam je da proglašenjem zaštićenog prirodnog dobra vrela Crnice , predviđenog Prostornim planom opštine u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode zaštitimo ovaj prostor, prirodno dobro – vrelo u pećini, osiguramo bezbedost  pijaće vodu za dva naselja, omogućimo pristup vrelu i reci za sve građane, zaštitimo
lokalne vrste potočne pastrmke u Crnici.”

“Mi smo proteklih meseci vršili kao analizu stanja na samom terenu -izvror Crnice i neposrednoj okolini, tako i analizu opštinskih odluka koje su prethodnih godina donete za ovo područje. S obzirom da je Prostornim planom opštine Paraćin ovaj deo predviđen za proglašenje zaštićenim područjem III kategorije, želimo da donosiocima odluka stavimo na raspolaganje sve činjenice zbog čega je potrebno da se odluka o zaštiti donese u najkraćem roku. U proteklom periodu upoznali smo opštinsko veće i odbornike SO Paraćin sa našim projektom tako što smo im poslali prvo pismo. Organizovali smo štand u  Sisevcu , gde smo podelili flajere i sproveli anketu. Snimili smo nekoliko podkast emisija koje će biti emitovane narednih meseci a gosti su nam bili stručnjaci iz oblasti zaštite voda. Uključili smo i mlade volontere u aktivnostima projekta.”

“U narednih nekoliko meseci očekuje nas puno aktivnosti javnog zagovaranja na ovu temu i javnost će biti o svemu blagovremeno obaveštena preko naše Fb strane, našeg sajta i na narednim konferencijama za medije.”

 

Projekat realizujemo u okviru Programa podrške javnom zagovaranju “Istraži – Osnaži” koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Projekat “Izvor reke za sve nas” je realizovan u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija. Izradu ovog materijala je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva; izneti stavovi nužno ne odražavaju zvaničnu politiku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *