Upućeno drugo pismo donosiocima odluka u okviru projekta “Mreža građana za zaštitu prirode”

Kroz drugo pismo koje smo uputili donosiocima odluka u lokalnoj samoupravi uputili smo im i poziv na konsultativni sastanak, na kome bismo razgovarali o temi zaštite prirode u Opštini Paraćin i saradnji građana, udruženja građana i lokalnih institucija u zajedničkom interesu.

Poziv smo uputili odbornicima, članovima opštinskog veća, članovima Zelenog saveta, ali i drugim relevantnim donosiocima odluka u našoj lokalnoj samoupravi.

Naša organizacija trenutno sprovodi terenska istraživanja o uticaju ljudskih aktivnosti na šest planiranih zaštićenih područja u našoj opštini. To su Vidovački ključ, Staro Moravište – Korman, planina Baba, vrelo Grze, vrelo Crnice i jezero Buljanka. Istovremeno analiziramo i lokalne politike koje se odnose na ova planirana zaštićena područja, kao i postupanje lokalnih i državnih institucija u odnosu na aktivnosti u navedneim planiranim zaštićenim područjima koja mogu uticati na stanje zaštite prirode na ovim prostorima.

Udruženje građana “Pridruži se” kroz druge aktivnosti na terenu istražuje stanje još 14 planiranih zaštićenih područja po Prostornom planu Opštine Paraćin i još dve lokacije koje bi mogle biti uključene u buduću zaštitu.

O rezultatima svih istraživanja obavestićemo javnost tokom narednih meseci. Naša namera je da na osnovu svih ovih istraživanja uputimo sugestije za izmenu Prostornog plana u oblasti zaštite prirode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ova internet strana je razvijena u okviru projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“, kao deo aktivnosti programa EKO-SISTEM koјi realizuјu Mladi istraživači Srbiјe, a podržava Švedska.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *