U okviru projekta “Štitimo li vrelo Grze?” održan okrugli sto, sprovedena javna rasprava i donosiocima odluka upućen predlog izmene lokalnih politika

Udruženje građana „Pridruži se“ sprovelo je javnu raspravu o nacrtu odluke o izmeni odluke o zaštićenom području „Spomenik prirode vrelo Grze“. Građani su u javnoj raspravi mogli da učestvovuju ostavljanjem komentara uz objavu zakačenu za vrh fejsbuk strane udruženja ili korišećnjem forme za kontakt na internet strani udruženja na adresi www.pridruzise.rs 
Javna rasprava bila je otvorena do nedelje 25. juna u 12.00 časova
Građani su na javnu raspravu bili pozvani putem kraktog video priloga postavljenog na našoj fejsbuk strani.
Izmene koje su predložene u postojećoj odluci su promena upravljača zaštićenog područja, hitno formiranje čuvarske službe, izdvajanje sredstava za popravku javnog inventara, hitno pokretanje procedure za izradu novog desetogodišnjeg plana upravljanja i propisivanje transparentnijeg načina izveštavanja i planiranja poslova u vezi sa zaštićenim područjem.
U okviru javne rasprave u nedelju 18. juna održan je okrugli sto na kome su prisutni predstavnici drugih udruženja građana predložili da se razmotri i kao otvorena opcija ostavi i mogućnost poveravanja upravljanja zaštićenim područjem nekom udruženju građana po modelu koji se već koristi u Srbiji i po kome su neka ribolovačka udruženja postavljena za upravljače zaštićenih područja.
Poziv na okrugli sto dobili su odbornici skupštine opštine Paraćin, članovi opštinskog veća, članovi Zelenog saveta.
Po okončanju javne rasprave konačan predlog odluke upućen je  direktnom poštom na adrese donosilaca odluka u lokalnoj samoupravi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *