Organizovana peticija za usvajanje Plana zaštite prirode Opštine Paraćin, uskoro i onlajn

 

Aktivisti mreže “Lokalna akcija” koju čini više udruženja iz Paraćina i jedno udruženje građana iz Novog Sada organizovali su prikupljanje potpisa građana u okviru peticije kojom se traži usvajanje Plana zaštite prirode Opštine Paraćin. Kroz projekat “Mreže građana za zaštitu prirode” ustanovili smo da su područja koja su planirana za zaštitu po Zakonu o zaštiti prirode ozbiljno ugrožena ljudskim aktivnostima i smatramo da je za očuvanje prirode, ne samo na ovim područjima, potreban sistematski pristup.

Planom zaštite prirode precizno bi se odredila područja koja treba uključiti u sistem zaštite, ali utvrdile i druge mere zaštite prirode, a osim toga bili bi određeni i rokovi, izvori sredstava i institucije i ostali subjekti koji će preuzeti odgovornost za realizaciju Plana. 

Na ovaj način naša zajednica odgovorno i sistematski pristupila bi problemu zaštite prirode. Zaštita prirode od ključnog je značaja za očuvanje životne sredine, a zdrava životna sredina važna je ne samo zbog zdravlja i bezbednosti stanovništva, već i zbog dugoročnog ekonomskog razvoja. 

Narednih dana naši aktivisti biće ponovo u ulici Bore Petrovića u akciji prikupljanja potpisa na ulici, a posle održavanja okruglog stola koji je planiran za četvrtak organizovaćemo i onlajn peticiju. Potpišite!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ova internet strana je razvijena u okviru projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“, kao deo aktivnosti programa EKO-SISTEM koјi realizuјu Mladi istraživači Srbiјe, a podržava Švedska.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *