Zašto se svih nas tiče stanje planiranih zaštićenih područja u Paraćinu?

Posledice aktivnosti koje ugrožavaju planirana zaštićena područja ne samo da utiču na stanje prirode, već direktno ugrožavaju životnu sredinu i veliki broj naselja.

Direktno pogođeni ugrožavanjem životne sredine zbog stalnog paljenja „deponije” su stanovnici Paraćina, Šavca, Čepura, Raševice, Trešnjevice, Striže, Donjeg Vidova, Sinjeg Vira (oko 31000 stanovnika), indirektno svi koji konzumiraju hranu sa polja koja natapa dim sagorele plastike pun dioksina (Paraćin, Jagodina, Beograd su tržišta za povrće).

Direktno pogođeni zagađenjem-prašinom koja uništava useve su meštani Davidovca, Lešja, Plane, Donje Mutnice, Mirilovca 3200 stanovnika. Direktno pogođeni bacanjem smeća i kopanjem šljunka su meštani Donjeg Vidova, Šavca, Čepura oko 2800 stanovnika. Intenzivni “izletnički turzam” pogađa meštane Sisevca i naselja Grza – oko 250 stanovnika.

Narušavanje životne sredine direktno ugrožava i ekonomske mogućnosti i finansije meštana navedenih sela jer prašina iz kamenoloma direktno onemogućava uzgoj poljoprivrednih kultura a na sličan način dim sa deponije ugrožava poljoprirednu proizvodnju u njenoj okolini. Ovo je poseban problem za staračka poljoprivredna domaćinstva sa minimalnim poljopivrednim penzijama, koja direktno zavise od male prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijaci kao izvora dodatnog prihoda. Niko ne želi kupus salatu koja „krcka“ pod zubima zbog dodate krečnjačke prašine.

Da ironija bude veća, Prostornim planom opštine Paraćin područje planine Babe planirano je za “organsku proizvodnju” poljoprivrednih proizvoda kao dozvoljenu aktivnost.

Stanovnici ugroženih naselja očekuju konkretna rešenja problema sa životnom sredinom, jer su ta rešenja u okviru nadležnosti lokalnih i državnih vlasti. Ograničeni su činjenicom da ne nalaze način da artikulišu svoje potrebe i upute jasne zahteve institucijama. Institucije do sada nisu reagovale na brojna ukazivanja da se propisi krše, da npr. kamenolom na Babi nema potrebne dozvole i „birale” su ćutanje umesto akcije. Takva situacija građane dovodi u nezavidan položaj, nemogućnost da odbrane svoja prava.

Kako bi se ovakvi problemi rešili, zaštitila priroda, ali i zdravlje i ekonomska pozicija stanovnika naše opštine, potrebna je akcija. Akcija u ovom slučaju podrazumeva dokumentovanje stanja na terenu, stanja u oblasti primene propisa koji se odnose na zaštitu prirode i zatim predlaganje konstruktivnog predloga izmene lokalnih politika kojima bi se stanje na terenu popravilo, što je predviđeno projektnim aktivnostima.

Mišljenje i angažovanje građana, posebno onih koji su direktno pogođeni ugrožavanjem životne sredine, izuzetno je važno, kako bi se obezbedili kvalitetni predlozi i spremnost donosioca odluka da usvojene politike i primene, zato ćemo sve građane pozvati na učešće u javnoj raspravi o predloženim izmenama lokalnih politika putem naše fejsbuk i internet strane u narednom periodu.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ova internet strana je razvijena u okviru projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“, kao deo aktivnosti programa EKO-SISTEM koјi realizuјu Mladi istraživači Srbiјe, a podržava Švedska.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *