Udruženje građana “Pridruži se” učestvovalo na okruglom stolu povodom Plana kvaliteta vazduha

Kao što je poznato , zagađenje vazduha često je u našoj zajednici, posebno na društvenim mrežama, isticano kao veliki problem. Udruženje građana “Pridruži se” učestvovalo je na javnoj raspravi o nacrtu Plana kvaliteta vazduha koju su organizovale opštinske službe i na nacrt Plana uputilo niz primedbi.
Dokument o kome se raspravljalo sadrži značajne nedostatke. Na primer, u njemu se govori o podacima iz lokalnog registra zagađivača – a poznato je da Opština Paraćin nije uspostavila registar zagađivača iako je to obaveza svake lokalne samouprave. Dalje, u Planu se govori o “proširenju” sistema daljinskog grejanja, a u Paraćinu takav sistem uopšte ne postoji.
Očigledno je reč o “prepisanim” delovima teksta koji su korišćeni za neku drugu lokalnu zajednicu i bez dovoljno pažnje uneti u tekst Plana koji se odnosi na Paraćin.
Na javnoj raspravi bili smo prisutni kao jedino udruženje koje se uključilo na ovaj način u diskusiju o ovom važnom dokumentu. Pozivamo zato druga udruženja i građane koji nisu učestvovali na samoj javnoj raspravi da pročitaju Plan i svoje primedbe upute putem elektronske pošte ili ih lično dostave na pisarnicu opštinske uprave – svi detalji kako to učiniti mogu se pronaći u pozivu na javnu rasrpravu na internete strani opštine.
Zanimljivo da je u nacrtu Plana kao jedan od ciljeva navedeno “podizanje svesti javnosti o značaju kvaliteta vazduha i mogućem lošem uticaju na kvalitet vazduha iz lokalnih ložišta”. Mera koja se predlaže je “Mera 4.1. Podizanje svesti javnosti o štetnom uticaju grejanja domaćinstava čvrstim gorivima, a naročito spaljivanjem plastike i rabljenog ulja; promovisanje korišćenja efikasnijih peći kao i adekvatnog održavanja dimnjaka.” što je u pravo bila tema jednog od projekata našeg udruženja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *