Sedam emisija podkasta projekta “Mreža građana za zaštitu prirode” objavljeno na YouTube

Na YouTube kanalu udruženja građana “Pridruži se” objavljene su emisije podkasta projekta “Mreža građana za zaštitu prirode”, a na ovoj strani uz kratku opis svake emisiji postavljamo i link na YouTube zapise.

  1. Gost prve emisije podkasta projekta “Mreža građana za zaštitu prirode” bio je Prof dr Saša Marić sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je govorio o ulozi nauke u proglašenju zaštićenih područja po Zakonu o zaštiti prirode.    

 

 

2. Gost druge emisije podkasta projekta “Mreža građana za zaštitu prirode” bio je g. Aleksandar Sarmeš, iz Udruženja sportskih ribolovaca “Deliblato” koje je upravljač zaštićenog prirodnog područja Specijalni rezervat prirode “Kraljevac”. G. Sarmeš je govorio o iskustvu upravljanja zaštićenim područjem od strane udruženja građana, što nije uobičajena praksa u oblasti zaštite prirode u Srbiji, a koja se u slučaju Specijalnog rezervata prirode “Kraljevac” pokazala kao uspešan metod zaštite prirode u ovom području.

3. Gošća treće podkast emisije u okviru projekta “Mreža građana za zaštitu prirode” bila je Milica Živović, ekolog, član udruženja “Institut za regionalni razvoj”. Ovo udruženje sarađuje sa upravljačem SRP “Kraljevac”, Udruženjem sportskih ribolovaca “Deliblato” na brojnim projektima pružajući podršku upravljaču zaštićenog područja. 

4. U četvrtoj emisiji o Vidovačkom ključu, jednom od područja koja su po Prostornom planu Opštine Paraćin bila planirana za zaštitu po Zakonu o zaštiti prirode, razgovarali smo sa meštaninom Donjeg Vidova Miroslavom Mikićem. Vidovački ključ se nalazi između Donjeg Vidova i Čepura i obuhvata prostor istočne obale Velike Morave između dva sela.

5. U petoj emisiji o tome kako ljudske aktivnosti utiču na planirano zaštićeno područje planina Baba i na koji način novi kamenolom utiče na ljudske živote razgovarali smo sa meštaninom sela Lešje, g. Dušanom Stojanovićem. 

6. Neposredno uz zaštićeno područje “Spomenik prirode vrelo Grze” nalazi se i Planinarski dom PD “Javorak”. O odnosu planinara prema Grzi, ali i aktivnostima udruženja i drugim interesantnim temama vezanim za zaštitu prirode i planinarenje u šestoj emisiji podkasta razgovarli smo sa g. Jugoslavom Ristićem, članom PD “Javorak”.

7. U poslednjem podkastu u okviru projekta “Mreža građana za zaštitu prirode” gostovala je Marija Simić Savić, zastupnica i programska direktorka udruženja građana “Ekomar” koje učestvuje u radu Mreže žena za zaštitu prirode, koja je govorila o značaju, prednostima i izazovima umrežavanja udruženja građana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ova internet strana je razvijena u okviru projekta „Mreža građana za zaštitu prirode“, kao deo aktivnosti programa EKO-SISTEM koјi realizuјu Mladi istraživači Srbiјe, a podržava Švedska.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *