Podkast emisije u okviru projekta “Zaštitimo prirodu Paraćina”

U okviru projekta “Zaštitimo prirodu Paraćina” snimljeno je pet podkast emisija.  Gost prve emisije bio je Goran Sekulić master biologije i upravljanja zaštićenim područjima. Naslov njegovog magistarskog rada, odbranjenog 2011. godine, na Univerzitetu u Klagenfurtu u Austriji je „Pregled nacionalnog sistema zaštićenih područja u Srbiji“. Goran ima više od 15 godina radnog iskustva u zaštiti prirode sa fokusom na očuvanje biodiverziteta i uspostavljanje i upravljanje zaštićenim područjima. Učestvovao je u realizaciji brojnih međunarodnih projekata koji se odnose na očuvanje prirode i upravljanje prirodnim resursima i član je nekoliko regionalnih i međunarodnih inicijativa, uključujući Svetsku komisiju za zaštićena područja, koju koordiniše IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode). Radio je u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, a u WWF-u je od 2016. godine, gde radi na regionalnom projektu „Zaštićena područja za prirodu i ljude“.

Gost našeg drugog podkasta bio je g. Aleksandar Sarmeš, upravnik Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac“. Specijalni rezervat prirode „Kraljevac” nalazi se u selu Deliblato u Južnom Banatu na teritoriji opštine Kovin. Prostire se na 264 ha i obuhvata tri prostorne celine: jezero Kraljevac sa plutajućum i stalnim ostrvima i okolnim tršćacima površine 192 ha, pašnjak „Spasovina” (u narodu poznat kao „Vašarište”) na lesnoj terasi površine 20 ha, i dolinu izvora Obzovik sa pašnjakom „Obzovik” površine 52 ha.

Aleksandar Sarmeš i Goran Sekulić sa zastupnikom udruženja “Pridruži se” Draganom Ristićem.

 

Gost treće podkast emisije bio je poznati orintolog g. Bratislav Grubač koji se bavio naučnim radom u oblasti zaštite prirode i van granica Srbije, a deo svoje karijere proveo je i kao profesor biologije u Paraćinu, a koji se u emisiji posebno osvrnuo na lokalitetet lagune gradskog koletktora u Paraćinu na kome je istraživanje dokumentovao 95 vrsta ptica, od kojih su mnoge i sa crvenih lista ugroženih vrsta. Poslušajte šta je ovaj istraživač sa velikim iskustvom govorio o bogatstvu biodiverziteta na ovom potpuno neočekivanom mestu na teritoriji naše opštine.

 

Bratislav Grubač

 

Gost našeg četvtog podkasta bila je g-đa Zorka Kozomora, diplomirani biolog, dugogodišnji profesor biologije u paraćinskoj Gimnaziji, jedan od osnivača prvog ekološkog društva u Paraćinu.

Zorka Kozomora

 

Gost pete emisije podkasta bila je g-đa Milica Nikolić je nastavnik biologije u MEŠ-u i OŠ ,,Branko Krsmanović” u Donjoj Mutnici. Dugogodišnji planinar i licencirani planinarski vodič. Strastveni zaljubljenik u planine, visokogorstvo, obožava prirodu, bavi se planinarskom orijentacijom. Obišla je gotovo sve planine na Balkanu, ali je posebno vezana za Grzu, za koju kaže da joj je kao druga kuća, i više od toga.

Milica Nikolić

 

Podkaste možete pogledati na priloženim linkovima.

  1. Goran Sekulić

2. Aleksandar Sarmeš

3. Bratislav Grubač

4. Zorka Kozomora

5. Milica Nikolić

 

Projekat “Zaštitimo prirodu Paraćina” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno Udruženje građana “Pridruži se” Paraćin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *