Na neočekivanoj lokaciji oaza od životnog značaja za ptice selice – laguna gradskog sistema za prečišćavanje otpadnih voda po mišljenju stručnjaka još jedno područje koje treba zaštititi

 

Laguna gradskog sistem za prečišćavanje otpadnih voda između Paraćina i Ćuprije u blizini Velike Morave značajno je područje za ptice selice. Iako ovo područje svakako ne predstavlja u klasičnom smislu “oazu očuvane prirode” od izuzetnog je značaja za biodiverzitet jer se upravo i zbog činjenice da ne predstavlja omiljeno izletište na njemu može videti izuzetno veliki broj vrsta ptica koje su nastanjene na našem području ili priikom migracija koriste dolinu Velike Morave. Područje treba zašititi upravo u tom smislu kao lokaciju od izuzetnog značaja za očuvanje biodiverziteta kako bi se sve mere koje se preduzimaju na ovom prostoru sprovodile imajući u vidu uticaj na živi svet. Čest posetilac ove lokacije je naš poznati orintolog Dr Bratislav Grubač koji je i ukazao na značaj ovog područja, kao tačke na putu velikog broja zaštićenih vrsta ptica svom koje na svom putu prolaze kroz naš kraj.

Projekat “Zaštitimo prirodu Paraćina” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert. Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorno Udruženje građana “Pridruži se” Paraćin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *