O projektu “Transparentno iz budžeta 1” obavestili smo donosioce odluka u lokalnoj samoupravi

Udruženje građana “Pridruži se” sprovodi projekat “Transparentno iz budžeta 1” čiji je cilj predlaganje unapređenog Pravilnka koji se odnosi na proceduru dodele sredstava udruženjima građana iz budžeta Opštine Paraćin.

O realizaciji projekta obavestili smo donosioce odluka u lokalnoj samoupravi – članove opštinskog veća i odbornike, poštom koja im je upućena tokom avgusta meseca. Ovom prilikom prenosimo tekst pisma:

Poštovana/Poštovani,

Obaveštavamo Vas da udruženje „Pridruži se“, Paraćin, u čije ime Vam se obraćam realizuje projekat „Transparentno iz budžeta“ koji ima za cilj da nakon sprovedenog istraživanja i prikupljanja potrebne dokumentacije predloži unapređenje Pravilnika o postupku i kriterijumima dodele sredstava udruženjima za realizovanje programa od javnog interesa („Službeni list Opštine Paraćin“ br. 16/18).

Rad udruženja građana u našoj opštini od velikog je javnog interesa. Aktivnostima udruženja često se rešavaju problemi građana koji ne bi mogli da budu rešeni redovnim radom institucija, unapređuju uslovi života osetljivih društvenih grupa ili pružaju usluge koje su od opšteg interesa, a koje ne mogu biti na drugi način efikasno organizovane.

Upravo zbog velikog značaja za građane, i značajnih sredstava koje se u ove svrhe odvajaju, važno je da procedure po kojima se budžetska sredstva dodeljuju za realizaciju projekata udruženja budu transparentne, da ocenjivanje projekata bude objektivno, da se izveštavanje o realizaciji projekata sprovede na propisan način i uz uvid javnosti.

U ovom trenutku pripremamo analizu dosadašnje prakse dodele sredstava udruženjima. Tekst analize ćemo Vam uputiti na uvid kada okončamo rad. Na žalost, Opštinska uprava za urbanizam, finansije skupštinske i opšte poslove nije nam još uvek dostavila svu traženu, javno dostupnu dokumentaciju, ali očekujemo da i preostale potrebne informacije pribavimo u narednom peridu.

Pozvaćemo potom i Vas i predstavnike drugih udruženja da dostave svoje predloge unapređenja postojećeg postupka dodele sredstava, obavestiti o nalazima iz analize javnost i uputiti i građanima poziv da se priključe javnoj raspravi o unapređenju procedure koju ćemo zatim organizovati.

Imajući prethodno navedeno u vidu, od Vas i od drugih donosilaca odluka u sistemu lokalne samouprave Opštine Paraćin (odbornika, članova opštinskog veća) očekujemo podršku.

Podrška koju očekujemo odnosi se kako na glasanje na zvaničnim sednicama tela čiji ste članovi (Skupština Opštine, Opštinsko veće), tako i na sugestije i pomoć kako bi inicijativa u što kraćem roku bila podržana na sednici skupštine i time unapređena transparentnost i objektivnost procedure dodele sredstava udruženjima građana iz opštinskog budžeta za realizaciju programa u javnom interesu.

Dragan Ristić, zastupnik udruženja“”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *