Планирано заштићено подручје Парк шума Главица – шта смо затекли на терену

Планирано заштићено подручје Парк шума Главица налази се на простору између села Главице и села Давидовац, јужно од пута Параћин – Зајечар и обухвaта простор брда Чукара у близини Параћина.

Локација и обухват планираног заштићеног подручја.

 

На локацији са мапе налази се брдо прекривено шумом коју чине лишћари и четинари при чему је доминатно присуство лишћара. Присуство четинара на овој локацији последица је планског пошумљавања.

 

Поглед на подручје са јужне стране.
Поглед на подручје са северне стране.
Поглед на подручје са истока.

 

Детаљ пута ка врху. Листопадна шума.
Детаљ пута ка врху. Листопадна шума.
Четинари на подручју. Планско пошумљавање.

Подручје је планирано на овој локацији због “близине градског насеља”, а у контексту “очувања квалитета животне средине и дефинисаног коришћења за рекреацију становништва у природи”.

У том смислу ово подручје свакако одговара овом опису у план, налази се близу града и заиста је погодно за коришћење за рекреацију становништва. Врх брда се налази на надморској висини од 321м док је град Параћин на надморској висини од око 130м, па ова висинска разлика представља “праву меру” за рекреативно пешачење и успон на ово оближње узвишење.

На жалост нема уређених стаза а најпоузданији прилаз до врха води из правца села Давидовац. Прилаз врху брда води из правца сеоског гробља и није у стању које је употребљиво за вожњу стандардним путничким возилима. Наиме, на терену смо затекли саобраћајницу коју је околно грање “затвара” тако да није могућа вожња без ризика од оштећења возила. Ипак уз петанестак минута напорног успона стиже се до врха на коме се налазе објекти различитих предузећа која се баве телекомуникацијама. У питању су пре свега антене мобилне телефоније и слична опрема за телекомуникације (на овој локацији раније су се налазили предајници локалног радија и телевизије, као и телекомуникациона опрема локалних служби).

На врху постаје јасно зашто је Просторни план предвидео заштиту овог подручја и у оквиру “врсте “споменици природе”” стављајући га на списак “видиковаца”.

Са врха Чукаре “пуца поглед” на долину Велике Мораве али и на брда јужно према Ражњу, све до Јастрепца.

Поглед са врха ка западној страни.
Поглед са врха ка југозападу.

На самом врху могу се уочити “јаме” које откривају унутрашњност брда. На овој локацији може се наћи специфични камен који је коришћен у мањем обиму за градњу.

Детаљ једне од јама на врху – камен карактеристичан за подручје.
Детаљ са врха, камен карактеристичан за подручје.
Детаљ са врха, камен карактеристичан за подручје.

Локална ЈП “Дирекција за изградњу” својевремено је у своје планове укључивала и истражне радње за утврђивање резерви камена на локацији Чукара али до реализације није дошло. У текстовима који су били доступни јавности камен је називан “еруптивцем”, што је посебна врста камена која се користи и у нискоградњи али и за друге намене.

Иста врста камена може се пронаћи и на другој страни обале Црнице, насупрот Чукари, на простору планираног заштићеног подручја Под Горњим пољем.

Закључак

Планирано заштићено подручје Парк шума Главица на терену у складу је са оним што овој области говори Просторни план.

У питању је брдо у близини града, покривено шумом и без значајног утицаја људи – са северне стране је магистрални пут и стрмина непогодна за градњу, на јужној страни се брдо претвара у висораван на којој има викендица, колиба, воћњака и винограда, али ван зоне планираног заштићеног подручја.

Листопадна и четинарска шума чине да овај простор изгледа као “природна оаза” у близини града, али се не може мерити са шумовитим пространствима Кучајских планина на истоку општине или Јухора. Ипак, са становишта сврхе наведене у Просторном плану – рекреације становништва у природи, Чукара задовољава све критеријуме.

Друга функција овог простора – видиковац, сасвим је оправдана. Близина града, поглед на долину, вероватно спектакуларан поглед у вечерњим часовима када је укључена расвета (боравили смо на овом простору само током дана), последња узвисина над долином Велике Мораве са источне стране и могућност да се по лепом дану виде и далеке планина на југу и југоистоку, у потпуности оправдавају сврставање овог видиковца уз остале у оквиру Просторног плана.

На жалост, неуређеност и тешка приступачност за оне који нису склони авантурама, за сада чини да овај видиковац не буде онолико посећен колико би то свакако заслуживао.

 

 

Ова интернет страна објављена је уз финансијску помоћ Европске уније. За садржину ове публикације искључиво је одговорно удружење грађана „Придружи се“ и та садржина нипошто не изражава званичне ставове Европске уније”.