Нови локалитет који се предлаже за зашиту – Локалитет Николин кладенац – шта смо затекли на терену

Предлажемо да у план заштите након измена Просторног плана Општине Параћин буде уврштен нови локалитет – Локалитет Николин кладенац. Локалитет Николин кладенац налази се у крајњем западном делу општине, на планини Јухор, на источној падини планине, а близу гребена.

 

 

 

 

 

 

 

Локалитет Николин кладенац налази се уз саму границу општине Параћин на крајњем западу општине у близини врха гребена Јухора. Простор је прекривен буковим шумама које се простиру од врха гребена далеко ка подножју планине, терен је испресецан јаругама и веома стрм.

 

Поглед на север из правца локалитета.

 

 

Поглед на исток из правца локалитета.

 

Поглед према истоку открива и део пута који из правца Трешњевице води ка локалитету.

 

Поглед на југоисток из правца локалитета.

 

Поглед на југ из правца локалитета.

 

Поглед на запад из правца локалитета – друга страна планине.

 

Поглед са тачке локалитета приказује велике површине под шумом практично у свим правцима. Шума је углавном букова. На планини Јухор ближе подножју и ближе селима која се налазе у појасу уз Велику Мораву могу се уочити бројне људске активности – ту су воћњаци, викендице, па и површине под неким пољопривредним културама ближе подножју, а током лепог дана могу се чути и звуци моторних тестера, будући да се дрво на овом простору експлоатише и да је део шума у приватном власништву, док остатком управљају ЈП „Србијашуме.

Међутим, ближе гребену планине, у околини Николиног кладенца, сви ти звуци људских активности замиру и посетилац остаје окружен само звуцима шуме. И овде има људских активности, путеве одржавају ЈП „Србијашуме“, постоји солидна путна мрежа која је ипак примерена теренским возилима, па на пут не крећите „стандардним“ путничким аутомобилом. Поглед је одличан, мада углавном заклоњен високим стаблима, али ако нађете право место моћи ћете да погледате долину Велике Мораве на начин како је становници Параћина обично не виде – са планинама на истоку и замагљеном долином у којој се налазе насеља.

 

Детаљ пута ка локалитету из правца Трешњевице, пут који одржавају ЈП “Србијашуме”

 

 

Детаљ пута ка локалитету из правца Трешњевице.

 

Изглед стена на планини Јухор у близини локалитета.

 

Сам Јухор на лицу места је планина која изгледа значајно другачије у односу на очекивања просечног Параћинца – до врха гребена пружају се бројна брда испресецана дубоким јаругама. Терен је веома стрм, неприступачан, путеви су укопани у брда, а терен је растресит и могу се видети и бројна клизишта на траси новоизграђеног пута који одржавају ЈП „Србијашуме“. Ова клизишта последица су и посебног камена од кога је изграђен овај део планине.

Камен је крт, слојевит и у неким случајевима може се мрвити руком када открива и сјајне – сребрнасте по свему судећи силикатне „фолије“ – листиће. Сасвим другачије од кречњака и црвеног пешчара на истоку општине.

 

Букова шума и стене на локалитету.

 

На ретким местима где се може видети чистина у шуми, кроз танак слој земље пробијају се карактеристичне стене. На фотографији се види веома стрм терен што је основна карактеристика стране Јухора окренуте Параћину. Испресецан терен и у случају када је ваздушно растојање две тачке релативно мало, доводи до тога да се путује километрима уз значајан успон да би се дошло до врха наизглед оближњег брда.

Планина која се из Параћина види као „зид“, простор мале дубине, када се гледа са врха простире се километрима према току Велике Мораве, што показује да је изглед из правца Параћина оптичка варка. Ако се пењете на Јухор, добро се припремите.

 

Букова шума на локалитету.

 

Букова шума на локалитету.

 

Букова шума на локалитету

 

На локацији Николиног кладенца на све стране пружа се густа букова шума.

 

Николин кладенац.

 

Сам Николин кладенац је стални извор близу врха гребена планине, који је и уређен за коришћење.

 

Детаљ локалитета – стрме падине Јухора

 

 

Шума на локалитету.

 

 

Стене на локалитету.

 

На чистинама се виде карактеристичне стене Јухора, терен је стрм и тешко приступачан ван путева.

 

 

Стене на локалитету.

 

На локацији изграђеног пута који одржавају ЈП „Србијашуме“ види се пресек терена. Танак слој земље и слојевите стене слабе чврстоће.

 

Стене на Јухору.

 

На једној од локација где су у скорије време извођени радови на проширењу пута фотографисали смо изглед стена.

 

 

Објекат ЈП “Србијашума” на локалитету.

 

Присуство ЈП „Србијашума“ на простору Јухора потврђује и овај објекат у власништву јавног предузећа у непосредној близини Николиног кладенца.

Закључак

Јухор је у подножју „питома“ планина, предео воћњака, викендица, винограда, на све стране се могу чути гласови људи у време радова. Међутим, на врху, близу гребена планине, Јухор се не разликује од предела на истоку општине у зони некад плнанираног резервата биосфере Кучајске плаинине.

Километри букових шума, брда која се дижу из дубоких јаруга, неприступачан и стрм терен деле Локалитет Николин кладенац од предела у подножју. Пут из правца Трешњевице, иако сасвим солидан за планинске услове и уређиван у последњих годину дана, није за особе које су несклоне авантурама.

Сам простор локалитета представља још једну зону „нетакнуте природе“ каквом је замишља просечан становник града. Иако је реч о простору којим се „газдује“, далеко је од насеља и утицај људи своди се на управљање шумама и лов. Локација је одличан видиковац, како смо већ напоменули – уколико пронађете место које није заклоњено шумом и пружа одличан видик на долину Велике Мораве и просторе на истоку општине.

Заштита овог простора, јединог на западу општине и на планини Јухор и управљање у смислу омогућавања грађанима да доживе лепоту Јухора, планине коју већина становника општине Параћин гледа сваког дана, али мало ко заиста и посећује, како би и у будућности овај простор био сачуван, има потпуно оправдање.

 

 

 

Ова интернет страна објављена је уз финансијску помоћ Европске уније. За садржину ове публикације искључиво је одговорно удружење грађана „Придружи се“ и та садржина нипошто не изражава званичне ставове Европске уније”.